torstai 19. elokuuta 2010

Marjaherkku

Viime torstaina vieraan Brysselistä yökylään pariksi päiväksi. Koska pakastin sinä aamuna 7,5kg vadelmia ja 6l mustikoita, ajattelin hemmotella Belgia-aikaista hyvää ystävääni jollain herkulla johon tulisi suomalaisia tuoreita meheviä marjoja (ne tietenkin ovat maukkaampia kuin belgialaiset...). Huomasin etten ole pitkilleen postannutkaan reseptiä, siispä postaan nyt hemmotteluherkun tänne. Resepti on mielettömän hyvä ja koukuttava. Varoitus, saattaa aiheuttaa pysyvää riippuvuutta.

Marjoilla kyllästetty kinuskihyytelökakku

Pohja:
200 g digestive-keksejä
50 g voita

Kinuskikastike:
4 dl kuohukermaa
3 dl fariinisokeria

Täyte:
6 liivatelehteä
2 ½ dl kuohukermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2tl vaniljasokeria
2 rasiaa suomalaisia tuoreita vadelmia
1/2 litraa suomalaisia tuoreita mustikoita

  1. Aloita edellisenä iltana keittämällä herkullinen kinuskikastike: kaada kattilaan kinuskikastikkeen kerma ja fariinisokeri. Keitä kunnes seos kiehuu. Jos haluat paahdetumman kinuskin makua, keitä viitisen minuuttia sekoitellen, jos haluat karamellimaisemman, ota levyltä pois heti kun seos kiehuu. Jäähdytä kylmäksi, säilytä seuraavaan päivään jääkaapissa. (Vinkki, kastike on ihanaa jäätelön kanssa...)(ja jäätelön ja marjojen kanssa) (ja jäätelön, marjojen ja toffeekarkkirouheen kanssa) (ja jäätelön, marjojen, toffeekerkkirouheen ja saksanpähkinöiden kanssa).
  2. Seuraavana päivänä jatka murskaamalla keksit kaulimella tasaisiksi muruiksi. Sulata voi ja sekoita muruihin. Painele tiiviisti irtopohjaisen vuoan pohjalle.
  3. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
  4. Vatkaa kerma. Sekoita siihen tuorejuusto ja vaniljasokeri.
  5. Vatkaa kylmää kinuskikastiketta sähkövatkaajalla kunnes seos on keveän vaahtomaista. Yhdistä vaahdot ihanaksi pehmeäksi ja tuoksuvaiseksi seokseksi.
  6. Kiehauta tilkka vettä, sulata siihen liivatteet, vatkaa liivateseos vaahtoon.
  7. Kaada puolet täytteestä vuokaan, ripottele puolet marjoista täytteen päälle ja lisää loppu täyte. Ripottele päälle loput marjoista*.
  8. Laita jääkaappiin jähmettymään, menee muutama tunti, keksi siksi aikaa jotain tekemistä, liian aikaisin hommaa ei kannata tsekata, pahoittelen.
  9. Irrota reunus vuoasta. Herkuttele, nauti ja rentoudu hyvässä seurassa, sellaisessa että kehtää hyvin santsata.
*)Olen huomannut että marjapäällysteisiin kakkuihin laitetaan aina päälle kiille. Minusta se homma on ihan turhaa hifistelyä ja saa kauniit tuoreet marjat näyttämän muovisilta. Kauneuden haaskuuta, sanon.

Vinkki: olen tehnyt herkullisen jälkkärin täytteestä ilman liivatetta, kerroksittain lasiin vaahtoa, marjoja ja kaurakeksinmuruja. Avot.

Koristeluvinkki niille jotka jaksaa asetella.
Kuva jostain netistä, asettelukin on minusta hifistelyä...



Ei kommentteja: