torstai 31. joulukuuta 2009

Vuoden vaihtuessa

Uuden vuoden aattoa pohtiessa ajatukset ovat aina siinä mitä ruokaa laitetaan ja mitä sen kanssa juodaan (ainakin meillä). Belgiassa perinteinen uuden vuoden herkku on fondue, jonka ääreen koko perhe kokoontuu pitkän kaavan mukaan. Alkupaloiksi pehmeän topakkaa juustofondueta perunoiden ja leipäpalojen kera, vajutustauon jälkeen tarjoillaan pääruuaksi uuden vuoden fonduetarjotin, joka on hartaudella kannettu omasta liha- tai herkkukaupasta. Tarjottimelle on kauniisti aseteltu runsain mitoin erilaisia liha- ja hedelmäpaloja, sekä useita maustemajoneesidippejä sievissä keramiikkakupposissa (joihin öljypadassa fonduetikun nokassa kypsennetyt lihapalat dipataan). Ainoa oikea öljy tähän tarkoitukseen on rypäleensiemenöljy koska se kestää pitkää kuumentamista ja on maultaan mieto (kuulemma myös maapähkinäöljyä voi käyttää mutta tulos ei ole niin hyvä). Ja jos vielä vatsa kestää, voi toisen vajutustauon (ja vuoden vaihtumisen) jälkeen jälkkäriksi vetäistä suklaafonduen jonne dippaillaan mansikoita ja juomaksi shampanjaa. Muutaman kerran olen osallistunut fonduepartyihin ja se on ollut aina mukavaa puuhaa.

Belgialaisen miehen mieli halajaa siis yleensä nostalgisesti fonduehen, enkä minäkään sitä vastaan jarruttele (yllätys yllätys). Tänä vuonna kuitenkin tunsimme olomme laiskoiksi ja päätimme säätää ajatusta. Päädyimme tapas-tortilloihin; itsetehtyjen tortillalättyjen väliin kasaamme erilaisia täytteitä (valkosipulilihapullia, falafelia, mausteisia kanapaloja, fetaa, muita juustoja, salaattia, hedelmiä jne) ja toppaamme kaiken samaisilla maustemajoneeseilla joita fonduessakin olisimme käyttäneet (niitä ilman ei belgialaisen uusi vuosi sentään vaihdu). Maustemajoneesit väsään itse koska niitä ei suomen maalta löydy, oikeanlaisia ainakaan. Laitan muutamasta vakkarista tähän reseptin. Ovat ihania myös kaikenlaisien voileipien, salaattien, dippikasvisten yms. kanssa.

Mangotahna:
1 pieni purkki ranskankermaa
Saman verran majoneesia
3 rlk mangochutneytä
Puolikas kypsää mangoa paloiteltuna pieniksi paloiksi
0,5 dl kookoshiutaleita
Ripaus currya

Sekoita kaikki yhteen vaan. Jos mango on raaka se rouskuu ikävästi tahnan seassa, joten osta mango kypsymään ajoissa pöydällesi. Salaatin kanssa tarjotessasi lisää tahnan joukkoon 1 dl jäisiä karpaloita, tästä saat ihana terän salaatillesi.

Valkosipulimajoneesi
(sille joka ei kehtaa tehdä majoneesia itse alusta alkaen)
1 dl majoneesia
0,5 tl sokeria
1 pieni valkosipulin kynsi puristettuna

Vinkki: vaikka kuinka houkuttelisi, laita valkosipulia varoen, majoneesi maustuu hyvin ja liika valkkis tekee siitä kitkerän. Sokeri joukossa on ehdoton. (Monissa tapasravintoloissa alkupaloiksi tarjotaan leipäpaloja joita dipataan hyvin makeaan valkosipulimajoneesiin, itse en ihan niin makeasta pidä mutta ilman sokeria systeemi on kitkerähkö).

Coctail-kastike (sopii ihanasti merten elävien kanssa)
1 dl majoneesia
3 rkl ketsuppia
0,5 tl piparjuurta (käytän wasabia koska sitä löytyy aina jääkaapista)
1-2 tl Worcestershirekastiketta
1 tl sitruunamehua (käytän sushietikkaa koska myös sitä löytyy aina jääkaapista)

Vinkki: sitruunamehun voit korvata ruokalusikallisella konjakkia.

Sinappimajoneesi
1 dl majoneesia
3 rlk dijonsinappia
1 rkl juoksevaa hunajaa
Kaksi pyöräytystä mustapippuria myllystä

Lisäksi teen omaksi ilokseni laiskan emännän guacamolen;
2 pehmeää avokadoa soseutettuna haarukalla
1 pieni ranskankermapurkki
Hieman sitruunamehua (tai sushietikkaa)
Ripaus suolaa ja pippuria.

Näillä pitäisi vuoden vaihtua rattoisasti ja toista mahaa toivoessa.



Herkullista aattoa ja onnellista uutta vuotta kaikille!


Pakko lisätä tänne tietenkin Auld Lang Syne. En vaan ikinä kyllästy siihen. Etsin sopivaa versiota tänne liitettäväksi ja törmäsin The Four Quarters:in, minulle ennestään tuntemattomiin neitosiin. Ensin odotin jotain epävireistä kotikuoroa, mutta kas mikä ihana yllätys iskikin. Tästä toinen ihanuus heiltä. Toinen versio Auld Lang Synestä alkuperäisten tekstien kanssa että voitte fiilistellä salaa yksiksenne laulaen kurkun kipeäksi uuden vuoden kunniaksi (tunnustan).









2 kommenttia:

Minna kirjoitti...

tämä postaus pitää laittaa kirjanmerkkeihin, että keksimisen tuska helpottaa kastiketarpeen yllättäessä.

en voi kuvitella, että sanon tämän, mutta tuollaisessa kuorossa olisi ihana kyetä laulamaan. keksisin hirveesi paikkoja, mihin vois yllättäen mennä laulaa noin kauniisti.

tuliko sinullakin mieleen partioleirit?

Anna kirjoitti...

Niin, minulle tulee ihan sama kaiho miten ihana olisi kuulua tuollaiseen minikuoroon. Yllättää ihmisiä ja ihan omaksi iloksi.

Ei tule enää mieleen partioleirin "Tää ystävyys ei raukene" kun olen niin usein kuunnellut sen jälkeen muita versioita. Siis oletan että tarkoitit biisiä, et laulamistyyliä...