keskiviikko 21. lokakuuta 2009

Arvonlisäverosta

Valmistaudun huomiseen Eduskuntapäivään. Päivän teema on Naisyrittäjyys ja tarkoituksena tuoda esille Edunvalvontalistaamme (lista löytyy kokonaisuudessaan täältä, 'Edunvalvonnan pääpainopisteet'). Samalla esittelemme omaa työtämme ja naisyrittäjän arkea.

Minua kiinnostaisi erityisesti keskustella mahdollisesta arvonlisäveron korotuksesta. Nykyiselläänkin arvonlisävero on alallani kova kompastuskivi. Työmateriaalit ovat kalliita, työ vie paljon aikaa, työtilojen vuokrat ovat kovat, sosiaalimaksut korkeat, tähän kun lisätään henkilökohtaiset verot ja alv, nousee tuotteen hinta taivaisiin*. Jopa niin taivaisiin ettei sillä hinnalla synny riittävästi kauppoja. Jos haluaa silti alallansa pakertaa, täytyy oman palkan osuutta laskea, koska se on ainoa kustannus johon voi itse vaikuttaa. Jos arvonlisävero vielä nousee, tarkoittaa se monen pienyrityksen lopettamista koska oman palkan osuus pienenisi edelleen ja hommasta lähtisi viimeinenkin jären hiven.

Kun taannoin pienten kampaamoiden arvonlisäveroa pienennettin, hurrasin. Toivoin että tästä avautuisi ovet myös muille pienyrittäjille, erityisesti kaikille eri alojen kädentaitajille. Harmillisesti näin ei käynyt. Myöhemmin uutisoitiin paheksuen ettei kampaamoiden hinnat laskeneet, vaikka heidän palveluidensa arvonlisävero laski. En tiedä kampaamotaksojen laskukaavoista, mutta jos alv laskisi minun kohdallani, mahdollistaisi se sen että minulla olisi viimeinkin parempi mahdollisuus päästä kohti järkevämpää palkkaa, ei sitä että laskisin tuotteen hintaa ja saisin siten edelleenkin alipalkkaa. Olisin toivonut em. uutisoinnin kohdalla tarkempaa tutkimusta paljonko kampaamoiden taksoista lopulta jää kampaajien käteen, mikä esimerkiksi on tuntipalkka. Uskon että samoilla linjoilla mentäisiin.

Voin tarjota esimerkin omasta työstäni; maalaamani täyspitkä kangas (2,5m) jonka myyntihinta on 260e. Alv lohkaisee tästä ensin 22%, lopuista vähennän materiaalit, sekä muut yllä maintsemani kustannukset, ja maksan oman veroprosenttini. Jäljelle jää nettopalkka, joka tässä tapauksessa on n.60e/kangas**. Työaikaa kankaan valmiiksi saamiseen meni tunteja. Tuntipalkkaa ei siis kannata edes laskea. Jos alv nousee, jää palkkani osuus entistä pienemmäksi. Ei tarvitse olla nero ymmärtääkseen ettei ilmaista työtä kannata tehdä, vaikka työ olisi kuinka mukavaa.

Olisi järjen mukaista että arvonlisävero olisi alakohtainen, niin että se olisi suhteessa työhön kuluvaan aikaan/kustannuksiin ja käteen jäävään palkkaan. Ei ole millään tavalla mielekästä yhdemukaistaa tuotteita joista esimerkiksi toiset tulevat konteittain tuottettuina ns. halpamaista ja toiset tehdään yksittäiskappaleina käsitöinä Suomessa. Kate on tyystin erilainen. Jos kuitenkin ajatus on että suomalaista työtä ja osaamista halutaan edelleenkin pitää elossa. Ekologisuudesta, kestävyydestä ja eettisyydestä puhumattakaan.


*) 'Huvittavaa' on kuulla ja lukea uudelleen ja uudelleen "eihän yrittäjä itse maksa arvonlisäveroa, se kustannus tulee ainoastaan asiakkaan maksettavaksi". Periaatteessa ehkä niin, mutta koska alv vaikuttaa suoraan tuotteen hintaan, tulee kustannus lopulta kuitenkin (ainakin minun alallani) yrittäjän pussista.

**) Käänteisesti, jos nostaisin nettopalkkani osuuden 60 eurolla (jolloin palkka olisi 120e/ kangas) nousisi tuotteen myyntihinta 260 eurosta 370 euroon.

2 kommenttia:

Maria Veikontytär kirjoitti...

Toivon kovasti että jollain siellä olisi korvat avoinna ja tahtoa tehdä jotain asialle joka varmaan koskettaa nimenomaan naisia!!

Anna kirjoitti...

Naisia ja vielä pientä osaa naisväestöä, joten asialle tuskin tehdään mitään... Yök miten pessimistiseltä kuulostin.